Quote by: echeewhhey there,

Following pls find the worked solutions: ( *** - used to buffer up the whitespace )

Q1.

Age questions of this kind, one can usually apply the Constant / Unchanged Difference concept, i.e. Age Diff (now) is the same as Age Diff (past or future)

<Now>

R |--|--|--|--|

M |--|

Age Diff (now) = 3u

<24years later>

And applying the Age Diff concept, we have ... ( 3u - indicates the age difference betw R and M in 24 years' time )

*************<-- 24---->

R |--|--|--|--|------------|<-14->

M |--|------------|--|-------------|

******<-- 24---->**<-- 24---->

*****************<-3u->

***<----1p------><----1p------>

Using the Gap & Diff technique, we have ..

3u - 1u ---> 24 - 14 = 10

2u ---> 10

1u ---> 5

Hence, R's age now is = 4u ---> 4 x 5 = 20 years old

=================================================

Q2.

<Before>

J |----|

L |----|----|----|

<After>

After L bought 3x of what J had at first, L had 55 more than 1/2 of what J had.

Split the 1 part of J into 2 units to make the 1/2 of what J had. Likewise, split the 3 parts of what L bought into 2 units per part, giving 6 units (u) in all.

J |--|--|

L |--|--|--|--|--|--|

*****<----55--->

Hence, 5u ---> 55

1u ---> 11

J bought 2u ---> 2 x 11 = 22

=================================================

Q3.

( My Remarks : I think there is some typo in the question - instead of each of them receiving $133 each, it should be giving away $133 each ).

Apply the Constant / Unchanged Difference concept - Difference Before is same as After

<Before>

H : S Diff

13 : 8 5

<After>

4 : 1 3

Hence, we need to multiply <Before> ratio by 3x; <After> ratio by 5x.

<Before>

H : S Diff

39 : 24 15

<After>

20 : 5 15

Notice that there is now a decrease of 19 units from each of H and S.

Now we have ...

19u --> 133

1u --> 7

H (at first) = 39u --> 39 x 7

= $273

=====================================================

Trust the above solutions help.

Any clarification , pls do not hesitate to ask.

Cheers,

Edward