Welcome to Test-paper.info
Saturday, February 24 2018 @ 03:35 PM CST
 Select a Forum » General Chat » Primary 1 Matters » Primary 2 Matters » Primary 3 Matters » Primary 4 Matters » Primary 5 Matters » Primary 6 Matters » Question, Feedback and Comments » Education Classified
 Forum Index >  Test Paper Related >  Primary 5 Matters P5 maths questions need help - algebra methods preferred
 | Printable Version
 By: Phoenix (offline)  Sunday, July 29 2012 @ 03:35 AM CDT (Read 1196 times)
Phoenix

Q1
A stack of bookmarks was shared among Peter, Tom and Jerry. Peter received 3 more than 50% of the bookmarks. Tom received 5 more than half of the remaining bookmarks. After Peter and Tom had taken their share, Jerry received 50% of the remainder and the last 3 bookmarks. What percentage of the stack of bookmarks did Jerry receive?

Q2
The number of red pen is 25% of blue pens. The number of blue pen is 50% of the total number of red and green pens. What percentage of the pen is green? Give answer correct to 1 decimal place.

Q3
Lisa gets \$8 more pocket money than Mary each week. Each of them spends \$18 per week on food, \$8.50 on toys and saves the remaining amount. When Lisa saves \$54, Mary saves \$22.
(a) how much pocket money does Lisa get every week?
(b) how much money does mary save in 3 months?

Q4
The ratio of the number of boys to that of girls is 5:3. There are 64 Indian pupils and the rest are Chinese. The ratio of the number of Chinese pupils to the number of Indian pupils is 2:1. If there are 32 Indian boys, what is the ratio of the number of Chinese boys to that of chinese girls?

Newbie

Registered: 12/31/11
Posts: 14

 By: chloee (offline)  Sunday, July 29 2012 @ 04:35 AM CDT
chloee

Q2:
R = 0.25 B
if for e.g. B is 100, then R = 25
B = 0.5 x ( R + G )
so 100 = 0.5 x (25 + G)
then G = 175 ( you can follow until here, right?)

so the % of Green = 175 / (100 + 25 + 175) x 100% = 58.3%

Q3:

the difference 54 - 22 = 32
means that it had been 4 weeks saving (32 : 8)

the money Mary gets every week = (22 : 4 ) + (18 + 8.5) = 32
a. Lisa = 32 + 8 = 40
b. Mary = 12 x 5.5 = 66

Q4 :
Indian girls 64 - 32 = 32
Chinese Students 2 x 64 = 128
CB [ ( 5 / 8 ) x (128 + 64) - 32 ] = 88
CG 40
so CB : CG = 88:40 = 11 : 5

Newbie

Registered: 07/14/12
Posts: 3

 By: Phoenix (offline)  Sunday, July 29 2012 @ 04:47 AM CDT
Phoenix

Thank you so much. Appreciate your time.

Newbie

Registered: 12/31/11
Posts: 14

 By: echeewh (offline)  Monday, July 30 2012 @ 08:09 PM CDT
echeewh

Hey Phoenix,

Following pls find worked solution to your Q1:

Applying <Branching method> concept or <Model>, we have ...

P: [(1/2) Total + 3]
Remainder1(R1): [(1/2) Total - 3]
T: [(1/2) R1] + 5
R2: [(1/2) R1] - 5
J: [(1/2) R2] + 3

Given that J received 50% (1/2) of the remainder (R2) and the last 3 bookmarks, this infers that [(1/2) R2] = 3 bookmarks. Hence, R2 = 6.

Since R2 = [(1/2) R1] - 5, we have ...

[(1/2) R1] - 5 = 6
[(1/2) R1] = 6 + 5 = 11
R1 = 11 x 2 = 22
R1 = [(1/2) Total - 3] = 22
(1/2) Total = 22 + 3 = 25
Total = 25 x 2 = 50

% of bookmarks J received = (6/50) x 100 = 12 %

======================

Trust this helps.

Do let me know again if this does not match your answerkey or if there's any clarification.

Cheers,
Edward

Active Member

Registered: 04/21/11
Posts: 627

 By: Phoenix (offline)  Tuesday, July 31 2012 @ 12:49 AM CDT
Phoenix