Sign Up!
Login
Welcome to Test-paper.info
Saturday, February 25 2017 @ 02:28 PM CST
 Forum Index >  Test Paper Related >  Primary 5 Matters
 Maths Question 24
   |  Printable Version
By: shirley wee (offline)  Saturday, August 04 2012 @ 04:05 AM CDT (Read 682 times)  
shirley wee

Urghh... These questions are so complicated! Can you help me solve these question?

1. Hotel Hollywood and Hotel Broadway had a total of 5200 guests. After 3/4 of the guests in Hotel Hollywood and 3/5 of the guests in Hotel Broadway checked out, Hotel Broadway had 260 more guests than Hotel Hollywood. How many guests did Hotel Hollywood have at first?

2. In a concert, 5/6 of the audience were adults and the rest were children. 1/4 of the adults were men and 3/8 of the children were girls. If there were 450 more female than male audience in the concert, how many women were there?

Forum Chatty
Chatty

Registered: 02/28/12
Posts: 68

Profile Email    
   
By: echeewh (offline)  Monday, August 06 2012 @ 09:31 AM CDT  
echeewh

Hey Shirley,

Following pls find my worked solution:

Q1.

Using <Work Backwards> to draw model from <After> to <Before>

<After>

B |----|<-260->|
H |----|

<Process>
3/4 of the guests in H and 3/5 of the guests in B checked out.

B: (2/5) --> 1p + 260
(5/5) --> [(1p + 260) x 5] / 2 = (5p/2) + 650

H: (1/4) --> 1p
(4/4) --> 4p

<Before>

B |-----|-----|--|<-----650---->|
H |-----|-----|-----|-----|

We can now divide 1p into 2 equal units (u) as follows for both B and H models.

B |--|--|--|--|--|<-----650---->|
H |--|--|--|--|--|--|--|--|

Given that there were 5200 guests in both B and H at first, we have ...

13u + 650 --> 5200
13u --> 5200 - 650 = 4550
1u --> 350

H (at first) = 8u --> 8 x 350 = 2800

Alternative method to use (without drawing model) is the Simultaneous method as shown below:

H + B = 5200 -- (1)
(2/5)B - (1/4)H = 260 -- (2)

Transforming (2) to whole numbers ...
(2)x20:
8B - 5H = 5200 -- (3)

Since question is to find number of guests in H at first, we eliminate (B ) as follows:

(1)x8:
8H + 8B = 41600 -- (4)

Comparing (3),(4) ...
(4)-(3):
8H + 5H --> 41600 - 5200
13H --> 36400
H --> 2800


=======================================

Q2

Using ratio and <Restating the Problem> technique, we have ..

A : C
5 : 1 --> (1)

A --> M : W
****** 1 : 3 --> (2)

C --> B : G
****** 5 : 3 --> (3)

Since C = 1p while B+G = 8u, we have ...

(1)x8:

A : C
40 : 8 --> (4)

Now that A = 40p while M+W = 4u, we have ...

(2)x10:

A --> M : W
***** 10 : 30 --> (5)

We use ratios in (3), (4), (5) to calculate the following:

Given that there were 450 more female than male audience in the concert, we have ...

Females = W + G = 30u + 3u = 33u
Males = M + B = 10u + 5u = 15u

Females - Males = 450
33u - 15u --> 450
18u --> 450
1u --> 25

W = 30u --> 30 x 25 = 750

===========================

Trust the above helps.

Do let me know again if these do not agree with your Answerkey or if you have further clarification.

Cheers,
Edward

Forum Active Member
Active Member

Registered: 04/21/11
Posts: 623

Profile Email    
   


 All times are CST. The time is now 02:28 pm.
Normal Topic Normal Topic
Locked Topic Locked Topic
Sticky Topic Sticky Topic
New Post New Post
Sticky Topic w/ New Post Sticky Topic w/ New Post
Locked Topic w/ New Post Locked Topic w/ New Post
View Anonymous Posts 
Able to Post 
HTML Allowed 
Censored Content