Sign Up!
Login
Welcome to Test-paper.info
Tuesday, December 12 2017 @ 07:42 PM CST
 Forum Index >  Test Paper Related >  Primary 5 Matters
 P5 Maths: Catholic High SA2 2009: Please help...
   |  Printable Version
By: Phoenix (offline)  Friday, October 05 2012 @ 12:11 AM CDT (Read 1129 times)  
Phoenix

Hi

Kindly assist me in the following questions. Many Thanks!!

Q1 Daniel had some stamps. 40% of them are local and the rest are foreign stamps. He gave away 20% of the local stamps and 1/3 of the foreign stamps. What % of the stamps was left?

Q2 A class was fixing a puzzle of their photos.In the first hour, the ratio of the number of fixed pieces to unfixed pieces is 1:5. In the next hour, they fixed another 15 pieces of the puzzle. Finally, the number of fixed pieces became 60% of the unfixed pieces. How many pieces were there in the puzzle?

Q3 Jude had 20% more money than Ken. Jude gave 40% of his money to Ken. Ken than gave 50% of his money to Jude. In the end, Ken had $216 less than Jude. How much did Jude have at first?

Q4. The number of pupils in the hall is twice the number of pupils in the canteen. 3/4 of the pupils in the hall were boys and 3/5 of the pupils in the canteen were girls. If there were 6 more girls in the canteen than in the hall, find the number of pupils in the hall.

Q5. Mrs Lim bought some bowls and plates. If she buys another 5 bowls, there are 60% as many bowls and plates. If she buys another 9 plates, there will be thrice as many plates as bowls. How many bowls did she buy?

Forum Newbie
Newbie

Registered: 12/31/11
Posts: 14

Profile Email    
   
By: jo sarah (offline)  Monday, October 08 2012 @ 09:30 AM CDT  
jo sarah

hi Phoenix,

Q1 Daniel had some stamps. 40% of them are local and the rest are foreign stamps. He gave away 20% of the local stamps and 1/3 of the foreign stamps. What % of the stamps was left?

Soln:
At First: 5u of stamps in total, as
Local stamps: 2u
Foreign stamps: 3u

Gave away: 0.2 x 2u = 0.4u local, + 1u foreign = 1.4u total given away

thus, left with 5u - 1.4u = 3.6u stamps, i.e, 3.6u / 5u x 100% = 72%


Q2 A class was fixing a puzzle of their photos.In the first hour, the ratio of the number of fixed pieces to unfixed pieces is 1:5. In the next hour, they fixed another 15 pieces of the puzzle. Finally, the number of fixed pieces became 60% of the unfixed pieces. How many pieces were there in the puzzle?

Soln:
.....................fixed........unfixed
1st hour: ....... 1u.............5u
2nd hr: ........+ 15...........- 15
finally:........... 3p.............5p

thus, ........... 1u + 15 = 3p
so that, (x5): 5u + 75 = 15p
and, ............ 5u - 15 = 5p
therefore, 10p = 90
and so, .....1p = 9

that is to say, there were 8p = 8 x 9 = 72 pieces in the puzzle.

Check: 3p - 15 = 3 x 9 - 15 = 12 (no. of fixed in 1st hr), vs. 5p + 15 = 5 x 9 + 15 = 60 (unfixed pcs in 1st hr)
giving a ratio of fixed to unfixed in 1st hr as 12 : 60 = 1: 5 Big Grin


Q3 Jude had 20% more money than Ken. Jude gave 40% of his money to Ken. Ken than gave 50% of his money to Jude. In the end, Ken had $216 less than Jude. How much did Jude have at first?

Soln:
.........................Jude.................Ken
at 1st:...............120%...............100%
Jude gave:..... - 48%..............+ 48% .................[40% of 120% = 0.4 x 120% = 48%]
so:.................... 72%................148%
Ken gave:.......+ 74%...............- 74%
in end:.............146%.................74%

that is, 146% - 74% = 72% -----> $216
therefore, 120% ------> $216 / 72 x 120 = $360, and this is what Jude had at first Big Grin


Q4. The number of pupils in the hall is twice the number of pupils in the canteen. 3/4 of the pupils in the hall were boys and 3/5 of the pupils in the canteen were girls. If there were 6 more girls in the canteen than in the hall, find the number of pupils in the hall.

Soln:
...................................hall.......................................canteen
no. pupils:..................10u............................................5u
made of:.........7.5u boys + 2.5u girls.................2u boys + 3u girls
so that, 3u - 2.5u = 0.5u ---------> 6
thus, ........................1u --------> 12
And so, there are 10u = 120 pupils in the hall. Big Grin


Q5. Mrs Lim bought some bowls and plates. If she buys another 5 bowls, there are 60% as many bowls and [should be, as?] plates.
......................................................................................................................................................................^^^^^^^^^^^^^^^
If she buys another 9 plates, there will be thrice as many plates as bowls. How many bowls did she buy?

Soln:
....................................bowls.................plates
......................................1p.......................5u
Scenario 1:...................+ 5
..............................so, 3u = 1p + 5
............................and, 1u = (1/3)p + (5/3)
............................thus, 5u = (5/3)p + (25/3)

Scenario 2: .............................................+ 9
...........................then, 5u + 9 = 3p
..............................so, (5/3)p + (25/3) + 9 = 3p
................................(4/3)p = 52/3
...................that is, 1p = 52 / 4 = 13

therefore, Mrs Lim bought 13 bowls.

Check: and she bought 5u = (5/3) x 13 + 25/3 = 30 plates.
then, scenario 1: 13 + 5 = 18 = 60% of 30
and, scenario 2: 30 + 9 = 39 = 3 times 13 Big Grin Big Grin

Hope all these help. Enjoy!

Forum Regular Member
Regular Member

Registered: 03/20/12
Posts: 111

Profile Email    
   


 All times are CST. The time is now 07:42 pm.
Normal Topic Normal Topic
Locked Topic Locked Topic
Sticky Topic Sticky Topic
New Post New Post
Sticky Topic w/ New Post Sticky Topic w/ New Post
Locked Topic w/ New Post Locked Topic w/ New Post
View Anonymous Posts 
Able to Post 
HTML Allowed 
Censored Content