Hi Tping,

By now this is another typical question making use of <Number x Value> method to do.

If you have been following the questions and posts lately, you would have seen this method being used a number of times. Anyway, here goes my worked solution.

Q1.

<Number/Qty>

V : B

3 : 1

V = $25; B = $19

Apply <Number x Value> method, we have ...

(3u × 25) + (1u × 19) --> 1410

75u + 19u --> 1410

94u --> 1410

1u --> 15

(a)

Vases = 3u --> 3 × 15 = 45

(b)

Money spent: V - B = 75u - 19u = 56u

56u --> 56 × 15 = **$840**

========================

Q2. ( Posted 25/10, 14:30)

<Qty>

R : T

2 : 1

<value>

R |---------|

T |---------<-80->|

Total Value (R + T) = 400

Value (R) = (400 - 80) ÷ 2 = 160

Value (T) = 160 + 80 = 240

2u (R) --> 160

1u (R) --> 80

1u (T) --> 240

Difference in value = [1u (T)] - [1u (R)]

= 240 - 80 = 160

Given that tulip costs $2 more than a rose,

Value (T - R) = 2 ,

Number of 1u (T/R) = 160 ÷ 2 = 80

Hence, number of R = 160; T = 80

Hence, cost of a Rose (R) = 160 ÷ 160 = **$1**

========================

Trust this helps .

Do let me know again if this is different from your Answerkey or if there's further clarification.

Cheers and all the very best,

Edward