
By: geniuskids (offline) Friday, March 01 2013 @ 08:16 PM CST (Read 1813 times)



geniuskids 
Pls help me with these Qs:
Q10 June, Dylan and Luke had lunch together. June paid 1/4 of the total amount paid by Dylan and Luke. Dylan paid 1/2 of the total amount paid by June and Luke. If Luke paid $16 more than Dylan, what was the cost of the lunch?
Ans$120
Q11.Jerry's daily allowance was $1.40 more than Mabel's. Each of them spent $2.10 daily and saved the rest. After some time, Jerry saved $18.20 more than Mabel, who had saved $9.10. How much was Jerry's daily allowance?
Ans$4.20
Thanks

Active Member
Registered: 11/12/11 Posts: 169





By: vivilau1112 (offline) Sunday, March 03 2013 @ 12:33 AM CST



vivilau1112 
Hello! Here is the solution to qns 2:
$18.20/$1.4=13(No.of days)
$18.20+$9.10=27.30(Jerry's savings over 13 days)
1 day's savings > $27.30/13= $2.10
$2.10+$2.10(Spent)=$4.20
Answer: $4.20
Hope this helped!

Junior
Registered: 04/13/11 Posts: 16





By: echeewh (offline) Sunday, March 03 2013 @ 02:39 AM CST



echeewh 
Hey there,
Following pls find my worked solution for Q10 :
Q10
***  for alignment purpose
J : (D+L) Total
1 : 4 ****** 5  (1)
D : (J+L)
1 : 2 ****** 3  (2)
Applying <Unchanged Total> concept (as J,D,L are paying for the same lunch in the two different ratios / proportions as provided in question ), multiply (1) 3x, (2) 5x.
(1)x3:
J : (D+L) Total
3 : 12 **** 15  (3)
(2)x5:
D : (J+L)
5 : 10 **** 15  (4)
L = 15u  3u  5u = 7u
Hence,
J : D : L
3 : 5 : 7
Given Luke (L) paid $16 more than Dylan (D), we have ...
L  D = 7u  5u > 16
2u > 16
1u > 8
Cost of lunch = 15u > 15 × 8 = $120
==================
Trust this helps.
Do let me know again if there's further clarification.
Cheers,
Edward

Active Member
Registered: 04/21/11 Posts: 627





By: geniuskids (offline) Sunday, March 03 2013 @ 03:27 AM CST



geniuskids 
thanks guys, shall digest your answers one by one.

Active Member
Registered: 11/12/11 Posts: 169





By: echeewh (offline) Sunday, March 03 2013 @ 09:46 PM CST



echeewh 
Hi Geniuskids,
FYI ,
Q11 is based on <Unchanged Difference> / <Constant Difference> concept. In this case, the difference in daily allowance between J,M is the same as the difference in daily savings (since an equal amount was spent daily by J,M from the allowances).
Trust this helps.
Cheers,
Edward

Active Member
Registered: 04/21/11 Posts: 627



