Sign Up!
Login
Welcome to Test-paper.info
Friday, August 18 2017 @ 03:38 AM CDT
 Forum Index >  Test Paper Related >  Primary 6 Matters
 P6 -Ratio
   |  Printable Version
By: Rohana (offline)  Sunday, March 17 2013 @ 04:42 AM CDT (Read 1060 times)  
Rohana

Hi! I am stucked with these two challenging problems. Pls help.


1. In the classroom, when a boy stands up, the number of boys sitting becomes 4/5 of the number of girls sitting. On the other hand, when a girl stands up, the number of girls sitting becomes 8/7 of the number of boys sitting. How many boys and girls are there in the class?

2. Ellen, Fiona and Gina had a total of 320 Marlbe's. Ellen had the least number of marbles. The ratio of Fiona's marbles to Gina's marbles was 5:4 at first. After Ellen and Fiona had each lost 1/2 of their marbles, Fiona had 50 marbles more than Ellen. Given that the three girls had 220 marbles left, how many marbles did Ellen have at first?


Thankyou in advance!

Forum Junior
Junior


Registered: 01/24/12
Posts: 18

Profile Email    
   
By: echeewh (offline)  Sunday, March 17 2013 @ 09:00 PM CDT  
echeewh

hey Rohana,

Following pls find my worked solutions:

Q1

<1 B stands up>

<seated>
B : G
4 : 5

<1 G stands up>

<seated>
B : G
7 : 8

In both cases, the number of B and G seated remains the same. Applying <unchanged total> concept for these two ratios, we have ...

B : G Total
4 : 5 9 -- (1)

B : G Total
7 : 8 15 -- (2)

Lowest common multiple is 45. Hence, Multiply (1) 5x, and (2) 3x. We have ...


B : G Total
20 : 25 45 -- (3)

B : G Total
21 : 24 45 -- (4)

Hence, number of B and G in class = 45 + 1 = 46

==============

Q2

F |-----|-----|-----|-----|-----|
G |-----|-----|-----|-----|
E |-------|

Total: 320

<process>
E, F each lost 1/2 of their marbles.
Split the 5 parts of F into 10 equal units(u) (i.e.each part of F = 2u ).
Likewise, the 4 parts that G had = 8u.
Of these 10u that F had, 5u were lost.
Lost = 5u of F + (1/2)p of E = 100 {320 - 220}
Hence, the <after> model ...

<After>

F |--|--|--|--|--|
G |--|--|--|--|--|--|--|--|
E |---|

Total: 220

<after>:
5u of F and (1/2)p of E = 100 {same as Lost qty}
So, 8u (G) --> 220 - 100 = 120
1u --> 15

F + G (after) = 13u --> 13 × 15 = 195
Hence, E (after) = 220 - 195 = 25

E (at first) = 25 × 2 = 50

============

Trust the above helps.

Do let me know again if these are different from your Answerkey or if there's further clarification.

Cheers,
Edward

Forum Active Member
Active Member

Registered: 04/21/11
Posts: 625

Profile Email    
   


 All times are CDT. The time is now 03:38 am.
Normal Topic Normal Topic
Locked Topic Locked Topic
Sticky Topic Sticky Topic
New Post New Post
Sticky Topic w/ New Post Sticky Topic w/ New Post
Locked Topic w/ New Post Locked Topic w/ New Post
View Anonymous Posts 
Able to Post 
HTML Allowed 
Censored Content