
By: JessicaTan (offline) Wednesday, April 24 2013 @ 05:12 AM CDT (Read 960 times)



JessicaTan 
Please help.
1) Town A and Town B are 780km apart. A car travels at an average of 68km/h from Town A to Town B. At the same time, a bus travels from Town B to Town A at an average speed of 62km/h. How far would each vehicle have travelled when they meet on their way?
2) The distance between Town P and Town Q was 800km. At 6 am, a van left Town P for Town Q at an average speed of 95km/h. At the same time, a car left Town Q for Town P. The 2 vehicles met on their way at 10am. Find the average speed of the car.
thanks

Regular Member
Registered: 10/17/09 Posts: 82





By: charlenemooi (offline) Wednesday, April 24 2013 @ 12:45 PM CDT



charlenemooi 
Not sure if you still need help but here are the solutions to the problems:
1. car: 408km, bus: 372km
Explanation:
In 1h, the total distance covered by both vehicles = 68+62=130km.
For both vehicles to meet, the total distance travelled by both = distance between the 2 towns = 780km.
Since they both start travelling at the same time, time require for them to meet = 780/130 = 6h
Therefore, distance travelled by car = 68 x 6 = 408km, distance travelled by bus = 780  408 = 372km
2. Ans: 105km/h
Explanation:
Since they met at 10am and both started at 6am, time taken to meet = 4h
In 4h, the distance travelled by van = 4 x 95 = 380km
As mentioned earlier, if the 2 vehicles coming from opposite directions meet, the total distance that they have travelled = distance between the 2 towns = 800km
So, distance travelled by car in 4h = 800  380 = 420km
average speed = 420 / 4 = 105km/h
Hope this helps!

Newbie
Registered: 02/12/12 Posts: 1





By: JessicaTan (offline) Thursday, April 25 2013 @ 02:21 AM CDT



JessicaTan 
Thank you for your help Charlenemooi.

Regular Member
Registered: 10/17/09 Posts: 82



