Welcome to Test-paper.info
Sunday, February 25 2018 @ 03:32 PM CST
 Select a Forum » General Chat » Primary 1 Matters » Primary 2 Matters » Primary 3 Matters » Primary 4 Matters » Primary 5 Matters » Primary 6 Matters » Question, Feedback and Comments » Education Classified
 Forum Index >  Test Paper Related >  Primary 6 Matters P6 Maths ! 2012 SA1 St Nicholas Paper 2 Q13 & Q15
 | Printable Version
 By: geniuskids (offline)  Tuesday, April 30 2013 @ 10:42 AM CDT (Read 1322 times)
geniuskids

Hi there, pls help solve these Qs-

Did not upload Q13, kindly refer to the test paper for diagram.

Q15 Yuna was packing some notebooks into green, yellow and white boxes. A green box was able to hold thrice as many notebooks as a yellow box and 2/5 as many notebooks as a white box. The ratio of the number of green boxes used to the number of yellow boxes used to the number of white boxes used was 5:8:2. If Yuna had a total of 912 notebooks to pack, how many notebooks did she pack into all the yellow boxes?

Many thanks for yr help!

Active Member

Registered: 11/12/11
Posts: 169

 By: echeewh (offline)  Wednesday, May 01 2013 @ 09:50 PM CDT
echeewh

Hi there,

Following pls find my worked solutions:

Q13

For the purpose of all readers / viewers, will attach the diagram later.
//
Updated:
Question/Diagram attached on 13 June 2013
.
//

Entire solution is based on method of proportions (ratio) and Area of Triangle.

AB : MB
4 : 1

So,
AM : MB
3 : 1

Given BL is twice PB and since these are the respective perpendicular heights for triangles LBM and PBM,

Area LBM = 2 × Area PBM {both triangles have common base, MB}
= 2 × 6 = 12 cm2

Area LMN = 2 × Area LBM {from given figure}
= 2 × 12 = 24 cm2

Since AM and MB are the respective perpendicular heights for triangles KMN and LMN,

Area KMN = 3 × Area LMN {both triangles have common base, MN}

= 3 × 24 = 72 cm2

Hence,
Area KMLN = Area KMN + Area LMN
= 72 + 24
= 96 cm2

=========

Q15

Boxes
G : Y : W
5 : 8 : 2

Notebooks:
G : Y
3 : 1 -- (1)

G : W
2 : 5 -- (2)

Using <Repeated Identity> method, multiply (1) 2x, (2) 3x.

G : Y
6 : 2

G : W
6 : 15

Hence,

Notebooks:
G : Y : W
6 : 2 : 15

Using <Number x Value> method, we have ...

(5p × 6u) + (8p × 2u) + (2p × 15u) = 912
30pu + 16pu + 30pu --> 912
76pu --> 912
1pu --> 912 ÷ 76 = 12

Y = 16pu --> 16 × 12 = 192

===========

Trust the above helps.

Do let me know again if there's further clarification.

Cheers,
Edward

Active Member

Registered: 04/21/11
Posts: 627

 By: echeewh (offline)  Thursday, June 13 2013 @ 08:09 AM CDT
echeewh

Dear ALL,

FYI

Q13 - Question/Diagram attached on 13 June 2013.

Thank you and best regards,
Edward

Active Member

Registered: 04/21/11
Posts: 627

 All times are CST. The time is now 03:32 pm.
 Normal Topic Locked Topic Sticky Topic
 New Post Sticky Topic w/ New Post Locked Topic w/ New Post
 View Anonymous Posts Able to Post HTML Allowed Censored Content