Sign Up!
Login
Welcome to Test-paper.info
Thursday, December 14 2017 @ 12:16 AM CST
 Forum Index >  Test Paper Related >  Primary 6 Matters
 2012 Nanyang SA1 Q12
   |  Printable Version
By: vivilau1112 (offline)  Tuesday, May 14 2013 @ 07:14 AM CDT (Read 946 times)  
vivilau1112

Stuck...

Daisy had 3/4 as much money as Vijay after spending $25 on a bag.Then Daisy received $220 from her mother and Vijay spent $50.In the end, Daisy had twice as much money as Vijay.How much did Daisy have before buying the bag?



Answer sheet:$177

Forum Junior
Junior


Registered: 04/13/11
Posts: 16

Profile Email    
   
By: echeewh (offline)  Tuesday, May 14 2013 @ 06:02 PM CDT  
echeewh

Hey <vivilau1112>,

I suppose the <answerkey> of $177 got you stumped.

So if we put 177 back into the question, we have ...

177 - 25 = 152

After Daisy spent $25, D : V is 3 : 4.

152 ÷ 3 = 50 2/3

This ends up with $50 and fraction of a dollar that does not give you the proper cents without rounding off.

Hence, I have every reason to believe that the answerkey provided could be incorrect.

I worked out the answer to be $217 that is based on my worked solution as follows:


After Daisy (D) spent $25 on a bag,

<Before>
D : V
3 : 4

<Process>
D: +220
V: -50

<After>
D : V
2 : 1

Applying <Cross-Multiply> method, we have ...

(3u + 220) / 2 = (4u - 50) / 1
3u + 220 = 2 × (4u - 50)
3u + 220 = 8u - 100
8u - 3u = 220 + 100
5u --> 320
1u --> 64

D (at first, after buying bag) = 3u --> 3 × 64 = $192

D (before buying bag) = 192 + 25 = $217

=========

Trust this helps clarify.

Do let me know again if there's further clarification.

Cheers,
Edward



Forum Active Member
Active Member

Registered: 04/21/11
Posts: 627

Profile Email    
   


 All times are CST. The time is now 12:16 am.
Normal Topic Normal Topic
Locked Topic Locked Topic
Sticky Topic Sticky Topic
New Post New Post
Sticky Topic w/ New Post Sticky Topic w/ New Post
Locked Topic w/ New Post Locked Topic w/ New Post
View Anonymous Posts 
Able to Post 
HTML Allowed 
Censored Content