Sign Up!
Login
Welcome to Test-paper.info
Tuesday, September 26 2017 @ 04:51 PM CDT
 Forum Index >  Test Paper Related >  Primary 6 Matters
 Maths
   |  Printable Version
By: achieve_goal (offline)  Thursday, May 23 2013 @ 03:45 AM CDT (Read 1563 times)  
achieve_goal

1. Daniel bought some cotton and denim pants for $1240. 40% of them are cotton pants. A cotton pant costs $25 but denim pants costs 1 2/5 times as much as cotton pant. He then sell each denim pants @ $59.50 and each cotton pant @ 50% more of its cost price. How much profit did he make from the sale of all pants?

2. A class of 40 pupils were given identical test question papers. 5 marks are awarded for each correct answer, 3 marks were deducted for each wrong answer and no marks was awarded or deducted for any question not attempted. The class scored a total of 3120 marks for the whole test. For every 21 questions, 2 questions were not attempted and 7 questions were answered wrongly. How many questions were there in the test?

===============================================================================================================
Hope you can help! Big Grin

Forum Regular Member
Regular Member

Registered: 09/14/11
Posts: 102

Profile Email    
   
By: echeewh (offline)  Thursday, May 23 2013 @ 05:05 PM CDT  
echeewh

Hi there,

Following pls find my worked solutions:

Q1.

C : D
40 : 60
2 : 3

Cost Price (CP):
C: $25
D: (7/5) × 25 = $35

Given that these C and D pants were bought for $1240,

(2u × 25) + (3u × 35) = 1240
50u + 105u = 1240
155u --> 1240
1u --> 8

C = 2u --> 2 × 8 = 16
D = 3u --> 3 × 8 = 24

Selling Price (SP):
C: 1.5 × 25 = $37.50
D: $59.50

Profit made:
C: 3750 - 2500 = $12.50
D: 5950 - 3500 = $24.50

16C: 16 × 1250 = $200.00
24D: 24 × 2450 = $588.00

Total Profit (from selling all pants)
= 200 + 588 = $788

==========

Forum Active Member
Active Member

Registered: 04/21/11
Posts: 627

Profile Email    
   
By: echeewh (offline)  Thursday, May 23 2013 @ 05:05 PM CDT  
echeewh

Hi there,

Following pls find my worked solutions:

Q1.

C : D
40 : 60
2 : 3

Cost Price (CP):
C: $25
D: (7/5) × 25 = $35

Given that these C and D pants were bought for $1240,

(2u × 25) + (3u × 35) = 1240
50u + 105u = 1240
155u --> 1240
1u --> 8

C = 2u --> 2 × 8 = 16
D = 3u --> 3 × 8 = 24

Selling Price (SP):
C: 1.5 × 25 = $37.50
D: $59.50

Profit made:
C: 3750 - 2500 = $12.50
D: 5950 - 3500 = $24.50

16C: 16 × 1250 = $200.00
24D: 24 × 2450 = $588.00

Total Profit (from selling all pants)
= 200 + 588 = $788

==========

Q2.

For every 21Q:
12Q correct = 12 × 5 = 60 marks
7Q wrong = 7 × (-3) = -21marks

Marks (for every 21Q) = 39

Number of groups of (21Q) = 3120 ÷ 39 = 80

Total number of Questions = 80 × 21 = 1680

Number of Questions in testpaper = 1680 ÷ 40 = 42

==========

Trust this helps.

Do let me know agian if this is different from your <answerkey> or if there's further clarification.

Cheers,
Edward

Forum Active Member
Active Member

Registered: 04/21/11
Posts: 627

Profile Email    
   
By: achieve_goal (offline)  Friday, May 24 2013 @ 02:03 AM CDT  
achieve_goal

Hi there, can you tell me why must you multiply the 2 x 25 and 3 x 35?
Is the 2 and 3 value units?

Forum Regular Member
Regular Member

Registered: 09/14/11
Posts: 102

Profile Email    
   
By: echeewh (offline)  Friday, May 24 2013 @ 04:39 PM CDT  
echeewh

Hi <achieve_goal>

Yes you are correct .. (refer to below). Its actually written as 2u × 25, and not as 2 × 25 (quoted by you). This '2u' is referring to the 2 units of cotton pants (C) bought.

(2u × 25) + (3u × 35) = 1240

Trust this clarifies.

Thank you and best rgds,

Edward

Forum Active Member
Active Member

Registered: 04/21/11
Posts: 627

Profile Email    
   
By: achieve_goal (offline)  Friday, May 31 2013 @ 07:15 AM CDT  
achieve_goal

Quote by: echeewh

Hi <achieve_goal>

Yes you are correct .. (refer to below). Its actually written as 2u × 25, and not as 2 × 25 (quoted by you). This '2u' is referring to the 2 units of cotton pants (C) bought.

(2u × 25) + (3u × 35) = 1240

Trust this clarifies.

Thank you and best rgds,

Edward


Thank you!

Forum Regular Member
Regular Member

Registered: 09/14/11
Posts: 102

Profile Email    
   


 All times are CDT. The time is now 04:51 pm.
Normal Topic Normal Topic
Locked Topic Locked Topic
Sticky Topic Sticky Topic
New Post New Post
Sticky Topic w/ New Post Sticky Topic w/ New Post
Locked Topic w/ New Post Locked Topic w/ New Post
View Anonymous Posts 
Able to Post 
HTML Allowed 
Censored Content