Sign Up!
Login
Welcome to Test-paper.info
Sunday, August 20 2017 @ 09:46 PM CDT
 Forum Index >  Test Paper Related >  Primary 6 Matters
 Help needed on 2 maths questions
   |  Printable Version
By: Kuro (offline)  Wednesday, July 09 2014 @ 11:33 PM CDT (Read 813 times)  
Kuro

Q1. Mrs Tan bought some forks and spoons in the ratio of 5:2. Each spoon cost 80 cents more than each fork. She spent $172 altogether and the amount she spent on the forks was $28 more than the amount on the spoons.
a) How much did she spend on the forks?
b) What was the cost of each spoon?

Q2. Mory had 40% more stamps than June. Clare had 20% fewer stamps than Mory. Then Mory and June gave Clare some stamps. As a result, Clare had 75% more stamps than before and June had 24% fewer stamps than before. In the end, Clare had 58 more stamps than Mory.
a) How many stamps did June give to Clare?
b) What percentage of the total number of stamps did Clare give have in the end? (Give your answer correct to 1 decimal place)

No answer keys given.

Forum Junior
Junior

Registered: 12/31/06
Posts: 27

Profile Email    
   
By: echeewh (offline)  Thursday, July 10 2014 @ 02:42 AM CDT  
echeewh

Hey <Kuro>,

Note: Questions are similar to earlier thread.

Following are my worked solutions:

Q1

<Spent>

F |--------<28>|
S |--------|

Given total amount (F+S) <Spent> is $172, we have ...

2u --> 172 - 28 = 144
1u --> 72

(a)

F <Spent> = 72 + 28 = 100
S <Spent> = 72

(b)

<Qty>

F : S
5 : 2

F:
5u --> 100
1u --> 20

S:
2u --> 72
1u --> 36

Given each spoon(S) cost 80 cents more than each fork (F), we have ...

in the same 1u of S and F, the amount difference is ...

36 - 20 = $16
1600 ÷ 80 = 20

Hence, number of F or S is 20 (1u)

Cost of each S = $36 ÷ 20 = $1.80

======

Q2.

** - for alignment purpose

M **: J : C
140 100
100 **** 80

M : J : C
7 ** 5 **** -- (1)
5 ***** 4 -- (2)
-----------

M : J : C
(1)x5:

35 25

(2)x7:

35 **** 28
---------------
35 : 25 : 28

<Before>
M : J : C
35 : 25 : 28

<After>
C: (175/100) × 28u = 49u
J: (76/100) × 25u = 19u

Given that this is an <Internal Transfer> process, total number of stamps M, J, C had <After> is the same as <Before>. So we have ...

M: 88u - 68u = 20u

M : J : C
20 : 19 : 49

Given Clare(C) had 58 more stamps than Mory(M) in the end, we have ...

C - M = 58
49u - 20u --> 58
29u --> 58
1u --> 2

(a)
J gave C:

25u - 19u = 6u
6u --> 6 × 2 = 12

(b)
% of stamps C have <After>:

(49u/88u) × 100 ~ 55.7% (round off to 1 dec)
======

Trust these help.

Do let me know if these are different from your <Answerkey> or if there's further clarification.

Cheers,
Edward

Forum Active Member
Active Member

Registered: 04/21/11
Posts: 625

Profile Email    
   
By: echeewh (offline)  Thursday, July 10 2014 @ 09:55 AM CDT  
echeewh

Dear ALL,

Note: Questions are similar to earlier thread.

Thank you,
Edward


Forum Active Member
Active Member

Registered: 04/21/11
Posts: 625

Profile Email    
   


 All times are CDT. The time is now 09:46 pm.
Normal Topic Normal Topic
Locked Topic Locked Topic
Sticky Topic Sticky Topic
New Post New Post
Sticky Topic w/ New Post Sticky Topic w/ New Post
Locked Topic w/ New Post Locked Topic w/ New Post
View Anonymous Posts 
Able to Post 
HTML Allowed 
Censored Content