Sign Up!
Login
Welcome to Test-paper.info
Friday, May 26 2017 @ 03:54 PM CDT
 Forum Index >  Test Paper Related >  Primary 5 Matters
 Maths P5 Word Problem
   |  Printable Version
By: Newvy (offline)  Monday, February 23 2015 @ 10:13 PM CST (Read 2497 times)  
Newvy

Pls help solve word problems.

1. 3/8 of Bin's money is equal to 25% of Wei's money. If Wei has $80 more than Bin, how much does Bin have?

2. Amy and Betty received some money from their father. Amy received 60% of the money and Betty received the rest. If Amy received $40 more than Betty, how much did Betty receive from her father?

3. 39% of Bin's money is the same as 13% of Wei's money. They have a total of $800. How much money does Bin have?

Forum Newbie
Newbie

Registered: 02/23/15
Posts: 2

Profile Email    
   
By: echeewh (offline)  Tuesday, February 24 2015 @ 01:12 AM CST  
echeewh

Hey <Newvy>

Q3 is quite similar to Q1 in terms of concept. Hence, if you are able to understand how Q1 works, then you can apply the same concept here to solve the problem. (Ans: $200)

Following are my worked solutions for Q1 , 2:

Q1.

(3/8)B = (1/4)W {since 25% = 1/4}

Apply <Equal> concept here and we have ...

(3/8)B = (3/12)W {make numerator same for both fractions}

B = 8u ; W = 12u

Given that Wei(W) has $80 more than Bin(B ), we have ...

W - B = 80
12u - 8u --> 80
4u --> 80
1u --> 80 ÷ 4 = 20

Hence, B = 8u --> 8 × 20 = $160

====

Q2.

A = 60% ; B = 40%

Given Amy(A) received $40 more than Betty(B ), we have ...

A - B = 40
60% - 40% = 40
20% = 40
10% = 40 ÷ 2 = 20

B received 40%
40% = 4 × 20 = $80

======

Q3.

If you are able to understand how Q1 works, then you can apply the same concept here to solve the problem.

Ans: $200

=====

Trust these help. Do let me know again if this is different from your <Anskey> or if there are further clarifications.

Cheers,
Edward




Forum Active Member
Active Member

Registered: 04/21/11
Posts: 623

Profile Email    
   
By: Newvy (offline)  Tuesday, February 24 2015 @ 07:17 AM CST  
Newvy

Thank you so much.

Forum Newbie
Newbie

Registered: 02/23/15
Posts: 2

Profile Email    
   
By: priyangaa2006 (offline)  Friday, February 27 2015 @ 06:47 AM CST  
priyangaa2006

Quote by: Newvy

Pls help solve word problems.

1. 3/8 of Bin's money is equal to 25% of Wei's money. If Wei has $80 more than Bin, how much does Bin have?

2. Amy and Betty received some money from their father. Amy received 60% of the money and Betty received the rest. If Amy received $40 more than Betty, how much did Betty receive from her father?

3. 39% of Bin's money is the same as 13% of Wei's money. They have a total of $800. How much money does Bin have?



please look at the attachment for Question 1 and 2.

3. bin-39% is equal to Wei's 13%. which means wei got 3 times as much as bin has.
so,
total 4 unit of money = $800
Bin= 1 unit= S 200.00.

Forum Newbie
Newbie

Registered: 02/27/15
Posts: 2

Profile Email    
   
By: FP (offline)  Sunday, May 03 2015 @ 10:12 PM CDT  
FP

Hi there,

Can anyone help me with the following math question (without using algebra)?

Mrs Chan bought some books at an average price of $8. Then she decided to buy another book which cost $36. Hence, the average price of the books bought became $12. How many books did she buy altogether?

Forum Newbie
Newbie

Registered: 02/20/12
Posts: 2

Profile Email    
   
By: echeewh (offline)  Monday, May 04 2015 @ 02:02 PM CDT  
echeewh

Hey <FP>,

Appreciate that you start a new post (or thread) next time if you have a new or different question. Thank you.

You may consider the following an 'algebra' method, but I still feel its easier to understand and to follow.

Let the number of books at first be 1u.

Applying <Number x Value> method,
Total value of books (at first) = 1u × 8 = 8u

Given that another book was bought for $36, we have ...

Total value of books (after) = 8u + 36 --- (1)

Given average price of all books bought (after) was $12, we have ...

Total value of books (after) = (1u + 1) × 12
= 12u + 12 --- (2)

But (1) = (2),

8u + 36 = 12u + 12
12u - 8u --> 36 - 12
4u --> 24
1u --> 6 {Number of books at first}

Number of books bought altogether (after) = 6 + 1 = 7

=====

Trust this helps.

Do let me know again if this is different from your <Answerkey> or if there's further clarification.

Cheers,
Edward

Forum Active Member
Active Member

Registered: 04/21/11
Posts: 623

Profile Email    
   
By: FP (offline)  Monday, May 04 2015 @ 09:25 PM CDT  
FP

Thanks Edward, I will do so next time. Yes your answer is correct. Thanks for the help.

Forum Newbie
Newbie

Registered: 02/20/12
Posts: 2

Profile Email    
   


 All times are CDT. The time is now 03:54 pm.
Normal Topic Normal Topic
Locked Topic Locked Topic
Sticky Topic Sticky Topic
New Post New Post
Sticky Topic w/ New Post Sticky Topic w/ New Post
Locked Topic w/ New Post Locked Topic w/ New Post
View Anonymous Posts 
Able to Post 
HTML Allowed 
Censored Content