Welcome to Test-paper.info
Friday, January 19 2018 @ 10:54 PM CST
 Select a Forum » General Chat » Primary 1 Matters » Primary 2 Matters » Primary 3 Matters » Primary 4 Matters » Primary 5 Matters » Primary 6 Matters » Question, Feedback and Comments » Education Classified
 Forum Index >  Test Paper Related >  Primary 5 Matters PSLE Maths Question
 | Printable Version
 By: Doris (offline)  Tuesday, October 26 2010 @ 04:40 AM CDT (Read 2563 times)
Doris

Pls can some one help to provide the working and answer for my Pri. 5 boy math problem sum :

There were two identical flights of steps. For the first Flight of steps, Albus walked up some steps and ran 4 steps, and took a total of 75 seconds. For the second flight of steps, Albus walked up some steps and ran 11 steps, and took a total of 40 seconds. How long will Albus take if he had walked up BOTH flights of steps? Leave answer in seconds.

Newbie

Registered: 12/31/06
Posts: 1

 By: CanCan (offline)  Tuesday, October 26 2010 @ 11:19 AM CDT
CanCan

[/img]

First you draw 2 equal models to represent the number of identical flight of stairs. Note: this means that there are equal number of steps in each flight of stairs. For the top model, draw 4 run steps (shown in red) and name the remainding as steps that were walked (in pink and yellow). The bottom model, draw 11 steps (shown in red) and name the remainding as steps that were walked (in pink).

Since running steps will take the same time, you can cancel the 4 red units at the top with the bottom 4 red unit. Similiarly, since the walking steps take the same time, you can cancel the yellow units on top with the bottom one. The yellow unit represents a certain unknown number but they have to be the same number.

Thus when you take 75 - 40 = 35

This leaves you with the difference caused by running the 7 steps in red versus the walking steps in pink. In other words, walking the 7 steps take 35 seconds more than running the 7 steps. Note: the pink units also represents 7 steps as you have begin with the same number of stairs

35/7=5 Walking each step takes 5 sec more than running each step.

To find out how long he take to finish walking one flight of steps, change the 4 running steps to walking by adding a 5 sec each. Then add it to the 75 sec.
5x4= 20
20+75=95

2 flights of stairs = 95x2=190sec

Full time tutor,
CanCan
mrschuatuition@hotmail.com

Newbie

Registered: 03/06/10
Posts: 5

 All times are CST. The time is now 10:54 pm.
 Normal Topic Locked Topic Sticky Topic
 New Post Sticky Topic w/ New Post Locked Topic w/ New Post
 View Anonymous Posts Able to Post HTML Allowed Censored Content