Sign Up!
Login
Welcome to Test-paper.info
Friday, July 21 2017 @ 09:40 PM CDT
 Forum Index >  Test Paper Related >  Primary 5 Matters
 P5 Maths - Ratio
First | Previous | 1 2 | Next | Last    |  Printable Version
By: veronica2566 (offline)  Monday, April 04 2011 @ 09:52 PM CDT (Read 4856 times)  
veronica2566

Hopeless in ratio..... pls help if you can.

1) At a funfair, 1/4 of the people were men. The remaining people were women and children in the ration 1:3. Given that there were 150 more children than men, how many people were at the funfair?

2) Mr Bala spent $490 of his salary on a VCD palyer. The remaining money was given to his wife and used for paying the household bills in the ration 3:2. If he had used 1/6 of his salary to pay the household bills, how much was his salary for the month?

3) A bag of sweets was distributed to 3 boys, Bala, Kris and Hock Bee. Bala received 88 sweets and the remaining sweets were distributed to Kris and Hock Bee in the ratio of 3:1. If Krishnan received 1/5 of the sweets, how many sweets were there in the bag first?

4) At a recent walk-a-jog event, the ratio of male to female participants was 5:3. There were thrice as many men as boys and twice as many women as girls. Given that there were 25 more boys than girls a the event, how many participants were there altogether?

Thank you very much!

Forum Junior
Junior


Registered: 06/23/10
Posts: 24

Profile Email    
   
By: shanthi (offline)  Friday, April 08 2011 @ 11:29 PM CDT  
shanthi

4) At a recent walk-a-jog event, the ratio of male to female participants was 5:3. There were thrice as many men as boys and twice as many women as girls. Given that there were 25 more boys than girls a the event, how many participants were there altogether?
Male : Female
5 : 3
20 : 12

Men : Boys
3 : 1
15 : 5

Women : Girls
2 : 1
8 : 4

Given that there were 25 more boys than girls -> 5u-4u=u
u = 25
Total = (20+12)u=32u = 32x25=800

Number of participants in the event = 800.

Forum Junior
Junior

Registered: 12/31/06
Posts: 27

Profile Email    
   
By: veronica2566 (offline)  Saturday, April 09 2011 @ 10:41 PM CDT  
veronica2566

Thanks, Shanthi.

Btw, how do you do the conversion? Is there a specific rule that we are supposed to use a certain number?

I have tried using the same method as you but if i used other numbers, i get diff answers.

Forum Junior
Junior

Registered: 06/23/10
Posts: 24

Profile Email    
   
By: shanthi (offline)  Monday, April 11 2011 @ 06:24 PM CDT  
shanthi

You would see that Men : Boys (15 : 5) adds up nicely to Male (20)
In the same manner Women : Girls (8 : 4) adds up nicely to Female (12)

Forum Junior
Junior

Registered: 12/31/06
Posts: 27

Profile Email    
   
By: ycthun (offline)  Wednesday, April 20 2011 @ 09:13 PM CDT  
ycthun

Question 1

At a funfair, 1/4 of the people were men. The remaining people were women and children in the ration 1:3. Given that there were 150 more children than men, how many people were at the funfair?

Ans:

M : W/C
1 :  3
4 :  12

W : C
1 : 3
3 : 9 ( notice 3+9 = 12 above)

9u-5u = 150
1 u = 30

Total no. 16 u = 16x30= 480

Forum Newbie
Newbie

Registered: 06/23/09
Posts: 8

Profile Email    
   
By: ycthun (offline)  Wednesday, April 20 2011 @ 09:35 PM CDT  
ycthun

3) A bag of sweets was distributed to 3 boys, Bala, Kris and Hock Bee. Bala received 88 sweets and the remaining sweets were distributed to Kris and Hock Bee in the ratio of 3:1. If Kris received 1/5 of the sweets, how many sweets were there in the bag first?

K : H
3 : 1

K : H/B
1 :  4
3 : 12

Bala -> 12u - 1u = 11u
11u = 88
1u = 8

Total no. 15u = 15x8  = 120

Forum Newbie
Newbie

Registered: 06/23/09
Posts: 8

Profile Email    
   
By: ycthun (offline)  Wednesday, April 20 2011 @ 09:56 PM CDT  
ycthun

2) Mr Bala spent $490 of his salary on a VCD palyer. The remaining money was given to his wife and used for paying the household bills in the ration 3:2. If he had used 1/6 of his salary to pay the household bills, how much was his salary for the month?

VCD -> $490

W : H
3 : 2

V/W : H
    5 : 1
   10: 2

VCD -> 10u - 3u = 7u

1u = 490/7= 70

Salary = 12x70 = $840

Forum Newbie
Newbie

Registered: 06/23/09
Posts: 8

Profile Email    
   
By: veronica2566 (offline)  Thursday, April 21 2011 @ 12:32 AM CDT  
veronica2566

Thanks, ycthun for your solutions.

Forum Junior
Junior

Registered: 06/23/10
Posts: 24

Profile Email    
   
By: zemzyy (offline)  Monday, May 23 2011 @ 02:40 AM CDT  
zemzyy

Quote by: shanthi

You would see that Men : Boys (15 : 5) adds up nicely to Male (20)
In the same manner Women : Girls (8 : 4) adds up nicely to Female (12)



could someone pls help explain, how to get this step below? Rolling Eyes

Women : Girls
2 : 1
8 : 4

Forum Newbie
Newbie

Registered: 05/19/11
Posts: 3

Profile Email    
   
By: shanthi (offline)  Monday, May 23 2011 @ 04:33 AM CDT  
shanthi

4) At a recent walk-a-jog event, the ratio of male to female participants was 5:3. There were thrice as many men as boys and twice as many women as girls. Given that there were 25 more boys than girls a the event, how many participants were there altogether?
Male : Female
5 : 3
20 : 12

Men : Boys
3 : 1
15 : 5

Women : Girls
2 : 1
8 : 4

Given that there were 25 more boys than girls -> 5u-4u=u
u = 25
Total = (20+12)u=32u = 32x25=800

Number of participants in the event = 800.

As per question
Male=men+boys
5units=3units +1 units(we got only 4 units) so inorder to make it equal we use common multiple...

same for female ..hope u understand

Forum Junior
Junior

Registered: 12/31/06
Posts: 27

Profile Email    
   

First | Previous | 1 2 | Next | Last

 All times are CDT. The time is now 09:40 pm.
Normal Topic Normal Topic
Locked Topic Locked Topic
Sticky Topic Sticky Topic
New Post New Post
Sticky Topic w/ New Post Sticky Topic w/ New Post
Locked Topic w/ New Post Locked Topic w/ New Post
View Anonymous Posts 
Able to Post 
HTML Allowed 
Censored Content